Er gaat niets boven het bakken op een regenachtige dag, vooral als er een onweersbui op komst is. Het geluid van de regen tegen de ramen en de geur van versgebakken cake vullen het huis met warmte en gezelligheid.
Vandaag deel ik een speciaal recept dat perfect past bij dit soort dagen: een heerlijke sinaasappelcake met amandelschaafsel en een verrukkelijke sinaasappel roomkaas topping. Dit recept is geïnspireerd door een oud receptenboek, waaraan we onze eigen draai hebben gegeven.
Scroll door voor het recept.
Ingrediënten
Voor de cake:
200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
200 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
250 gr zelfrijzend bakmeel
50 ml sinaasappelsap (vers geperst)
Geraspte schil van een halve sinaasappel
30 gr amandelschaafsel
Voor de topping:
70 gr boter (op kamertemperatuur)
200 gr roomkaas (op kamertemperatuur)
200 gr poedersuiker
Geraspte schil van een halve sinaasappel
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet een cakevorm in en bekleed deze eventueel met bakpapier.
2. Mix de roomboter, suiker en vanillesuiker in een grote kom tot het mengsel licht en luchtig is.
3. Voeg één voor één de eieren toe.
4. Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg dit geleidelijk toe aan het beslag. Voeg daarna het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil toe. Mix tot een glad beslag.
5. Giet het beslag in de voorbereide cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak Strooi voorzichtig het amandelschaafsel over het beslag.
6. Bak de cake in de voorverwarmde oven voor ongeveer 45-50 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
Laat de cake ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen en haal hem daarna uit de vorm om volledig af te koelen op een rooster.
Voor de topping:
1. Mix de roomkaas en boter in een kom tot een glad en romig geheel.
2. Voeg geleidelijk de poedersuiker toe en mix tot een luchtige en gladde topping
3. Voeg de geraspte sinaasappelschil toe en mix kort door.
Zodra de cake volledig is afgekoeld, breng je de sinaasappel roomkaas topping aan.
Voor een extra feestelijke touch, kun je nog wat extra amandelschaafsel of geraspte sinaasappelschil over de topping strooien.
En daar heb je het: een verrukkelijke sinaasappelcake met amandelschaafsel en een onweerstaanbare sinaasappel roomkaas topping. Perfect om te genieten bij een kop thee of koffie, vooral op een regenachtige dag.
Veel bakplezier en smakelijk eten!
Reactie schrijven
Wendy (oma) (maandag, 20 mei 2024)
Mmm ziet er lekker uit
Jose (maandag, 20 mei 2024 15:18)
Dat ziet er lekker uit en de kleinemeid word al een echte keukenprinses